Followers

KeY iN dAta..

| Wednesday, June 30, 2010 | 0 comments |
pada hari selasa..29 jun 2010..10.00 pagi hingga malam..

selamat pg seme..emmm bru tringat nk tulis blog hari nie..kalu tidak semalam nk menulisnye..tp kemalasan menguasai diri..emm ikut mood betol aku nie..dh dua hari aku x tulis diari dlm blog nie..padahal ianya penting utk aku menulis laporan mengenai sepanjang praktikel...
pada hari selasa duduk rumah je..xpi mana2 pun..kdg2 rasa boring gak..seolah bangun lewat seolah2 jd rutin plak..pe la nk dara ni..buat malu je..
pe2 pon setelah kami pergi beberapa buah sekolah sebelum nie kami dh dapat data iaitu maklumat pelajar sekolah..maklumt pelajar yg kami dapat,kami akan key in data-dta tersebut dalam laptop kami..kerja kami sepanjg minggu ni mengumpul data2 dari beberapa buah sekolah yg dh kami bersetuju menyertai program pengambilan anak angkat kolej kami..
bila nk key in maklumat pelajar nie ambil masa yang lama gak..kdg2 tu tgn dh jd cm crame(kejang)..emm crame la sgt..wakaka..hehe..
time tu baru aku bru je siap part aku buat key in data utk pelajar tahun 4 sk sendayan..itu belom msuk sekolah len yg belom key in data..emmm..
malam plak kdg2 tu ambil mood nk key in tu..dlm pukul 10 mlm atau slpas smbhyang isyak bru nk key in data..smbil2 key in data tu sempat2 lagi main dgn facebook..chatting..tgk video..emm kalu cm tu la slalu smpy bila kije aku nk siap key in data..ahakkss..kalu nk berjaya dlm idup buat betul2 jgn maen sekerat jln je..lg satu kalu time buat kije tu buat betol2 jgn asyik tangguh2 kije..kalu cm nie alamtnya x berjaya lah dlm idup betol x...emm xjd cm pakar motivasi lah plak..ahaksss..hehe..

semalam hari rabu 30 jun 2010..9.00 pg hingga lewat mlm..

time pg semalam x pergi mana sekolah..hanya duk lepak2 kat rumah pe lagi kijernyer kalu hari-hari buka facebook 24 jam..hehe..kalu pg tu sah2 la sarapan pagi dulu dgn air oat..pastu dh rase lame sgt mengadap facebook tu kije nyer kena siapkn kije ku iaitu kena key in data..x smpy beberapa minit key in data sekejap2 buka facebook balik..dlm hatiku kata smpy bila nk siap kalu ni selalu..eee memg betul kena disiplin diri nih..hehe..dh nk dekat tghari tu dlm kul 12 aku g beli mknan tapau je kijer nyer dapur de sekalipon bukan aku masak pon..eee buat malu kaum hawa je..ahakss..emmm pastu kami masing dpt mesj dari encik man x silap aku tghari tu gak kot..beliau kata elaun utk bulan jun ambil dr DR.H pukul 5 petang semalam..
kami punyer gembira sgt2 la..yela masing2 time tu sume duit tgh2 kering dh cm musim kemarau..hehe..ahh time kitaorg cm dh x sabar nk duit elaun..heheh..dlm pada tu gak encik man nk suruh kami bawa laptop utk dia semak datbase kami..tepat jam 4.30 ptg kami bertiga..aku,iza dan syaf..alih diorg kata pergi terus ke pejabat jumpa DR.H dulu..emm masing2 laju je nk pergi ke sana..ye lah kn nk dapat duti..haha..emm kami sume dlm 16 org msuk dlm bilk DR tp time tu SAM xdpt hadir..DR pon bg takliamt skit tentg CD beliau yg beliau buat untuk memberi penerangan kepada ibubapa atau guru-guru megenai tujuan pengambilan anak angkat kolej alpha yang terpilih dari beberapa buah sekolah..DR membuat CD ini untuk memudahkan kerja kami menarik minat ibubapa dlm penabungan anak-anak dalm jangka panjang..

selepas DR beri penerangan mengenai perkara tu..bersiap sedia utk kami menerima duit elaun..setiap seorang namanya dipanggil utk tandatangan dulu dr DR sebelum beliau menyerahkan elaun kepada kami..selepas penyerahan elaun beliau mengingat kami saling bekerjasama dlm satu pasukan jika ada berlaku nyer perselisihan faham beliau memberitahu selesaikn masalah sebrapa dgn segera..dan katanya lagi setiap pasukan perlu saling bantu membantu dan tolong menolong antara satu sama lain dan jgn pntingkn diri sendiri malah jgn bertelagah sesama sendiri..byak nasihat yang kami dpt drpd DR..beliau juga yakin dengan kami,kami boleh berjaya dan mendapt income yang lebih tinggi..insyallah DR kami akn lakukannya dengan bersungguh-sungguh untuk mencapainya..

selepas berjumpa dgn DR..kami terus terus ke pejabat kami untuk berjuma dg encik man lebih kurang pukul 6 ptg..encik man memberi taklimat mengenai database yg lebih detail..katanya database nie bukan setakat nama dan alamt sahaja tetapi ianya meliputi latarbelakang pelajar termasuk ibubapa pelajar malah setiap aset2 pnting yg ada pada ibubapa pelajar dengan kata lain bakal-bakal prospek untuk kami dekatkan dengan pelajar dulu seterusnya merapatkn lg hubungn pelajar dgn ibubapa..kami pon selesai berbincang dlm pukul 6.30 ptg..dlm 6.45 ptg masing2 pergi mkn kat kedai mak long mengisi mknan dlm perut masing2..ahakss..aku just minum air je..uhuhu..

tiba time malam plak bila dh selesai solat maghrib dan isyak baru wat kije..tp kije nyer yg di layan dulu bukannya key in data maklumat pelajar tp dok layan facebook..emm time plak rase lapar..ishhh xleh jd nie..set mind buat key in data dulu..emm pastu wat la key in data dgn focusnyer..pastu dh bunyi berkeroncong..emm mkn la kerepek ubi..dh la tu smbil2 key in data tu..duk ngap2 mkn benda alah tu..ahhh dh leh nk focus cz dok focus mkn krepek ubi kije tertunggak jap..emm xleh jd nie..kerepak tu aku bg house mate aku..hehe..pastu beru leh focus ken in data..akhirnya cepat siap kije aku..hehe..dalam pkul 12.15 bru siap key in..lepas dh siap tu bukannyer nk tido tp dok layan plak youtube..p buka cter MR.BEAN smbil layam fbook..dlm pukul 3.30 bru nk tdo..memg sh trleps solat subuh..teruk punyer perangai anak dara nih..aku pon naik geram dan mrah dgm perangai aku sndiri..ahaksss..
dh la aku lapaq dh nie..nk tapau je..kalu de time lg kena menulis blog lg..cayuk2 DILA..=)

cAbARaN LaGi..

| Monday, June 28, 2010 | 0 comments |
semalam 28 jun 2010 9.00 pagi hingga 6.45 petang..

pagi semalam dalam pukul 9 pagi kami bergerak dulu ke rumah zul dan zupki..nak ambil mereka berdua kat ixora..tp sebelum kitorg mesej zul samada dia nk ambil kami dari umah atau kami pergi ke rumah ambil dia..jd dia putuskan kami bertiga pergi ke rumah ambil dia dan zupki..time tu pijie xdpt ikut cz dia demam..kami berlima pagi tu bergerak ke sekolah SKTTJ 2 dan SK Sikamat..

mula2 tu kami pergi dulu ke sekolah SKTTJ 2 dan pergi pergi ke pejabat mahu berjumpa dengan puan Rahimah iaitu GPK 1..time tu GB pon xde katanya bz n then nk pergi jumpa puan Rahimah time tu puan Rahimah xde keraninya kata dia pergi ke kantin..time tu kami cadang nk ke sana nk jumpa puan Rahimah tapi xjadi kami ambil kputusan 2gu puan rahimah sampy..kami menunggu pon agak lama dalam 1 jam lebih..kami datang ke sekolah tersebut cz kami dah buat temujanji dengan puan Rahimah mengenai program anak angkat kolej dalam pukul 9 pagi tp agak lewat perjumpaan kami dengan puan Rahimah..akhirnya kami berjumpa dengan beliau dan diikuti dengan guru kaunseling sekolah tersebut iaiti cikgu Nor Zubaidah Ahmad..Puan rahimah menjemput kami ke bilik musyuarat guru..dari situ iza menerangkan mengenai progaram anak angkat kolej kami kepada cikgu Zubaidah..cikgu Zuraidah bersetuju dengan program kami ini dan maklumat pelajar akan diberikan kepada kami tidak lama lagi dan kami menunggu panggilan dari cikgu Zibaidah untuk menyerahkan maklumat pelajar kepada kami..

setelah itu kami memulakan perjalanan kami ke sekolah SK Sikamat dalam pukul 12 tengahari..perjalanan kami nk sekolah tersebut memang begitu jauh..keadaan kami waktu itu sangat lapar..hehe..perut masing-masing berbunyi-bunyi..hehe..dengan bantuan GPS milik zul memudahkan perjalanan kami untuk ke sekolah tersebut..kami sampy ke sekolah agak lewat cz time tu traffic jam yang agak teruk..saya pon berjumpa dengan parkgard minta kebenaran untuk berjumpa GB sekolah tersebut tetapi parkgard kata GB sekolah xde katanya baru keluar n saya kata nak berjumpa dengan GPK 1 sekolah tersebut..kami terus pergi ke pejabat dan mahu bejumpa dengan GPK 1 dan saya ditemani zul masuk ke bilik GPK 1..kami yang datang dari laur di sambut baik oleh GPK 1 iaitu cikgu Fadill..beliau seorang yang mudah di bawa berbincang..dan saya dan zul menerangkan kepada cikgu Fadill mengenai program kolej kami..beliau menyambut baik dan bersetuju dengan program dari kolej kami..dalam pada tu cikgu Fadill terus keluar berjumpa dgn seorang guru wanita cz saya meminta bilangan pelajar, analisis peperiksaan terkini dan maklumat pelajar..tp sebaliknya belaku cikgu Fadill x benar kan kami mengambil maklumat pelajar katanya ianya sulit..tp kami dh menerangkannya di pejabatnya..katanya lagi apa-apa prorgam berkaitan dengan pihak sekolah dengan pihak kolej ibubapa tidak terlibat..jd kami x bolah berbuat apa..kalu iikutkan apa yang cikgu Fadill katakan tu memang betul..jika nak babitkan ibubapa dengan pihak sekolah dengan kerjasama kolej cikgu Fadill akan uruskan bukannya kami untuk menjalankannya..dalam pukul 1.30 petang kami on de way pulang..dengan kehausan yang amat sangat kami pon berhenti kat tepi jalan nmpak restoren ingatkan time nk mkn tup2 kami nampk air jambu batu..kami apa lgi pergi beli lah air jambu batu dgn buahnya sekali..sekali lagi ingatkan zul nk antar kami balik umah alih g makan kat reatoran depan kolej midas..tp kami dh rasa kenyang cz kami dh minum air jambu batu waktu tu jg pon makan juga lah..petang nti plak pak man nk jumpa kami setiap kumpulan pada jam 4.30 ptg..kami sypy umah 2.45 petang..

kami pon get ready untuk perjumpaan dengan pak man pukul 4.30 ptg tu..kami pon buat hal masing2,rehat2 kan diri cz seharian kami keluar pergi ke sekolah-sekolah..tepat jam 4.30 petang kami pergi ke sana..bila kami bertiga smpy kami ingatkn buat perjumpaan di tempat biasa kami mengadakan perjumpaa tp kami dah perjumpaan di tempat baru iaitu pejabat baru yang disediakn oleh DR Hamzaid bagi kami mudah melakukan kerja-kerja dan perjumpaan..dalam perjumpaan tersebut pak man bagi kami tagname ETIQA kiranya kami dah sah sebagai wakil atau agen ETIQA..n then pak man juga beri kami kertas jadual dan meyuruh kami tampal bg menandakan sepanjang kegiatan kami..dari situ juga pak man juga mahu daripada kami membuat laporan mengenai respon dari setiap sekolah-sekolah yang kami pergi dan dari laporan tersebut pak man akan serah kepada DR Hamzaid..selain itu kami juga mendengar taklimat DR untuk guru atau ibubapa dalam bentuk CD n then dari situ pak man menyuruh kami memberi komen taklimat DR dlm bentuk CD tersebut..dalam pada itu juga kami memberitahu masalah kami kepada pak man tentng tidak mendapat data maklumat pelajar dan lain-lain..lepas tu pak man menunjukkan kunci pejabat kami yang baru dan menyuruh zul duplicatekn kunci bilik pejabat..emmm perkara yang menggembirakan kami ialah kami akan elaun setipa seorang dalam akhir dlm jun nti kot dan siapa-siapa akan yang mempunyai kenderaan akan dapat RM200 dan yg paling gembira sekali jika kami dapat sekurang2 nya 3 kes kami akan dpt RM60 maknanya jika 1 kes akan dapat RM20..wahhhh best sgt2..duit tuuu sapa xnk kan..hehe..

ok apa yang penting di sini jika mahu berjaya lakukannya dengan bersungguh-sungguh..
usaha tangga kejayan..

keBoRinGaN MeLanDa..

| Sunday, June 27, 2010 | 0 comments |



bermula lah alkisahnyer pada pada hari jumaat selepas habis kije keboringan melanda..xtau nk wat time tu cz hr sabtu dan ahad cti..dh cam cikgu sekolah..tp duti elaun bila nk dapat..huhu.makin hari duit makin kering..huhu..kena minta kat mak bapak lah plak..hari2 mengadap fbook dan youtube..tgk video yg tah hape2..hehe..pastu baru de ide nk tgk cter ADAMAYA..tgk kat youtube..tgk cter tu plak berjaga smpy keesokan harinye..tdo lewat 2 hari berturu2..dlam pukul 3.30 pg bru nk tdo..padahal kalu time macam tu lagi afdal wat solat hajat ke solat taubat lagi lah dapat poahala..tp aku ni dh dok sgt tgk drama tu ni pon lom abis tgk cter tu lg..mb malam nie balik vter tu tp kalu diiutkn balik esk kena p sekolah de kije nk d setekln..eee pe dh nk jadi dgn anak dara sorang nie..

emm berlaku yg x disangka2 pada jam 1.30 pg td..adik aku dok cter yg bukn dlm fbokk aku..just aku tulis kat status "menyerlah jauh dari yang biasa"..tp dia dok pk yang bukan2..dok cter kat len dlm fbook tu..hangin aku satu badan...naseb baik de roomte aku tlomg cool kn aku..hehe..tp time tu aku cuba kwal kemarahan aku dgn zikir..emm sejuk hati time tu..status yg aku tulis memg xde kena mengena dgn statment adk aku tuiis dlm fbook aku..tu yg membuat aku tiobe naik marah dan geram dengan tindakan dia tu..

haa dalam pukul 9.30 pagi tadi adik ku naa call kata my papa nk ntar pulut durian time tu aku baru bangun tido..naa suruh aku stnby je kalu abah aku dtg..cz semala naa kata abah bawa satu keluarga g makan seafood kat kawasan portugis..aku pon dah x makan makanan seafood..sedih aku dowhh..aku pon pergi mandi siap2 2gu my papa ku datg hantr pulut durian..aku pon sibuk dok dgn fbook n youtube smbil2 2gu my papa nk dtg kat tempt aku..time tu aku baru je nk letak status 'kejap lagi my papa nk ntar pulut durian ' pastu hmpir aku nk publish kat wall fbook my papa dtg..cz my papa dh bunyi siren motor polis..bunyi siren tu pon dh macam ambulan barangkali..emm dh mknan tu paw2 rr skit utk duit mkn n sewa umah kat my papa..hehe..nk hidup la katakan..hehe

emm pastu makan la pulut durian tu smpy kenyang..smpy nk sebu perut d buatnyer..hehe..xde kije len ngadap lagi dgn fbook..dlm pkrn aku waktu tu nk call my mum..tup2 tibe2 my mum ntar msj cz my mum tnye my papa dh smpy ntar ke pulut durian..aku pon terus call mum..aku kata my papa baru je dtg ntar kn makanan duit skit..pastu baru la aku tulis kat status myfbook aku tulis cm nie 'my papa baru je ntar pulut durian..emmm sedapnyer..yum..yum..'..hehe..tgh dok tulis cter aku nie jap g nk p mandi n terus solat asar..n wat kije pe yang patut..kdg2 rase boring cz wat perkara yg sama..tp tu la reliti kehidupan yg kite kena lalui..hehe..

NasiB MalanG..

| Saturday, June 26, 2010 | 0 comments |
hari jumaat 25 jun 2010 pukul 9.30 hingga 12 tghari..

emm dalam pukul 8 lebih pagi waktu tu saya telefon encik ismail guru kaunseling Sendayan..saya menelefon dia kerana saya maklumat pelajar sekolah berkenaan x berapa lengkap cz orang minta kat cikgu ismail maklumat peperiksaan terkini dari tahun 1 hingga tahun lima dan maklumat pelajar dari kelas 2 dan 5 bestari..cikgu ismail kata dia kan telefon saya jika maklumat yang minta tu dh siap..pastu iza minta tolong saya telefon sekolah SKTTJ 1 dan 2..mula call SKTTJ 1 cikgu cakap GB besar xde bz katanya..tp kami kata hanya nk dapat cop pengesahan dari pihak sekolah tersebut..jd ckgu suruh kami dtg dalam pukul 11 11 pagi n kami juga call SKTTJ dua iaitu call GPK dua..dia kata dh buat pengesahan dan dia lagi dia nk kami buat briefing mengenai program tersebut...n then terus call GB sekolah tersbut kami kata dah call puan rahimah GPK 1 n then GB kata dia akn bincang dgn puan rahimah..emmm puan rahimah kata datang pada hari isnin esok dalam pukul 9 pagi..kami pon nk bergerak ke sekolah gadong jaya ..agak lewat kami bergerak..pada pg tu saya iza n syaf pergi ke rumah zul n time fauzi xikut kami ke sana..kame bertiga ke rumah zul cz kami suruh dia drive kereta..n zupki plak time tu nk ke sekolah wawasan n pergi naik motor n dlm pada tu gak dia amik fauzi kat umah n ajak dia sekali pergi ke sekolah wawasan..kami berempat bergerak sambil cari kuih utk alas perut pagi tu..kami pon berhnti kat taman cmpka nk beli kuih..kuih yg de pon pagi tu donat dan karipap..bedal habis rr donat n karipap..mkn2 tu plak xde air..selalu cm tu..hehe..kami bergerak nk sekolah gadong jaya dlm pukul 10 pagi..dh smpy2 kat seolah tu kami pergi jumpa cikgu zuraidah..tp waktu tu dia xde mb sedg mengajar..emm kami 2gu sekejap..

kami berempat ke sekolah gadong jaya pada pg tu cz cikgu zuraida call syaf dia kata nk bagi maklumat pelajar..tup2 bila dh jumpa cikgu zuraida dia kata maklumat pelajar tu kat dlm laptop seorg guru sekolah tu..time guru brkenaan lupe nk bawa data maklumat pelajar dalam laptop..emm pastu kami kata xpe n kami akan dtg lg ke sekolah tersebut..pastu kami balik semula ke rumah zul di ixora..bila kami smpy ke sana ingat pojie de sekali cz time tu zupki n pojie g ke sekolah wawasan..zupki kata antar dua balik umah..kami berempat termasuk zupki begerak ke SKTTJ satu..kami pon smpy ke SKTTJ satu dlm pukul 11 pagi.time GB xde dlm pejabat..n iza n zupki jumpa GPK 1 Datin Rubiah..jumpa dgn datin nk dapat kan cop pengesahan..n kami akn pergi lg ke sekolah tu untuk dapatkan maklumat pelajar..dalam pukul 11.30 pagi kami ke sekolah taman seri mawar untuk berjumpa dgn GB..zul n zupki berjumpa dgn GB dan kami bertiga menunggu la jawabnyer..smbil2 duk 2gu mereka berdua bersama dgn GB dalam bilik tu kami beritga melihat gelagat cikgu2 yang cepat2 nk balik kije..cz time dh kul 12 tghr lew org laki nk p solat jumaat time..cikgu2 pompuan yg memg kelam kabut punchcard nk balik umah masing2..memg gli hati pon de tgk glagat cikgu kat sekolah tu..hhehe..borak2 ckgu tu biasa la riuh rendah smpy cikgu len kat dlm pejabat wat cm 'syyyhhhh' maknanyer suruh diam skit just kami bertiga time tu duk kat situ diam je..hehe..kami bertiga pk awat la lama sgt zul zupki tu kat dalam bilik GB..x lama tu baru zul n zupki kuar dari bilik GB..tanya kat diorang berdua psal lama sgt kat dalam diorang kata GB bnyk cakap alih2 macam dah terbalik..sepatutnya mereka kna bnyk cakap tp GB bg motivate pnjg lebar kepada mereka berdua..hehe..dalam pukul 12.30tghari tu baru selesai dgn GB sekolah tu..kami pon pergi ke kantin kononnya nk makan cm ari tu tp kami beli air je..dh kehausan sgt dh time tu..huhu..

kami bergerak dalam perjalanan pulang..sebelum hantar zul n zupki lik umah mereka..n kami bertiga plak terus singgah kat kedai pink nk tapau nasi..alih aku tgk sume abis makanan kat kdai ijau..memg netul2 malang n x bernasib baik waktu tu..smpy je umah terus panaskn air dlm filter nk makan meggi..hehe..rajin sgt time tu..huhu..dh laparkn kn biasa la nk cepat..dh lah tu mkn meegi syaf punyer..haha..k la aku pon story cter len plak tp bukn pasal aktiviti sekolah aktiviti 2 day holiday..huhuhu..

HaRi YaNg BaiK..

| Thursday, June 24, 2010 | 0 comments |
emm pagi tadi pukul 9.00 pg hingga 4.30 petang..
24 jun 2010..

emm seperti mana biasa kami dh pagi bergerak dua buah sekolah iaitu SK Ampangan dan SK Taman Paroi Jaya..macam nie la aku cerita dengan lebih lanjut..aku,iza,syaf dan pojie naik kereta cm biasa..kami tunggu zul dan zupki..diorang berdua naik kereta gak..tp time kalu diikutkan mereka berdua kena pergi SK Wawasan cz diorg beerdua dh buat appoitment dgn pihak sekolah tu..dan syaf kalu diikutkan suruk zul yang bawakn kereta syaf punye n zupki nail motor..sebelum kami berempat bergerak nk ke sekolah SKTPJ kami 2gu mereka berdua nie datang cz fauzi minta pertolongan mereka berdua berjumpa dengan GB sekolah tersebut..bila mereka berdua dah sampai kami berenam bergerak bersama dgn buah kereta masing2..pada waktu tu kami berempat dh sampai kat taman paroi jaya tp kami berhenti kereta cz kami 2gu zul dan zupki..bertntangn dengan masjig paroi ada stadium paroi dan ada tempat permainan bowling..emm agak lama gak kami menunggu mereka berdua..keadaan menunggu nunggu tu aku n iza memg tgh lapar..aku sempat minum air je..huhu..aku n iza pon turun dr kereta cari kuih kat restoran yg dekat dgn kawasan tu..alih2 dh sampai kat restoran tu aku n iza cek xde kuih sangat..de pon 1 2 jenis kuih je..emm kami kuar g jalan kat tmpat kami berhnti lapas tu aku niza nmpk mcam de kuih kat depan stadium tu..kami lintas le jalan nk p beli..cz perut pon dh nyanyi2..hehe..aku pon beli la karipap 3 singgit dgn paper metro nyer sekali..n iza plak beli kuih keria..emm pakcik yg jual kuih tu tegur kami,cz dia nmpk tagname yg tergntung kat leher kitorg dr kolej aplha..dia tnya wat pe..iza pon kata wat program pengambilan anak angkat kolej..emm pastu kitaorg byr duit kat pakcik tu n terus blah..hehe..emm dh smpy kat kereta tu makan la tanpa air plak tu aku makan sambil2 2gu zul n zupki smpy..tup2 mereka berdua sampy tp dari arah bertentangan kami bermpat nmpak diorg..dh nmpk tu terus gerak sama2..emm dh smpy pon kat sekolah pastu sush skit nk cari tmpt parking kereta..pastu sekolah tu plak bersebelahan dengan sekolah menengah kebangsaan paroi jaya..emm kami berempat parking jauh skit dr sek rendh tu dekat sekolah menengah tu..pastu pojie,syaf zul n zupki bincg2 jap..aku n iza jalan kaki je..yg diorg parking betul depan sekolah taman paroi jaya..emm time tu plak sorg mak cik nie dgn 2 org anknye motor dia x boleh nk start betul2 depan pagar sek tu..zupki g la tlong start tp x idup2..hehe..pastu zul plak bantu p hidupkan motor x idup2 gak..last2 pojie try startkn enjin motor makciktu x idup2 gak..hehe..alih2 zupki suruh zul tolak motor n sambil2 tu zupki try idupkn akhirnya hidup gak enjen motorsikal tu..emmm dapat tolong makcik tu pagi2 lak tu dpt juga pahala..hehe..kami pon masuk tup2 parkgard plak xde tp kat depan meja kami nmpk buku kahadirn pelawat dr luar n pas masuk sekolah tu..emm iza pon isi buku khadiran tu n ambil pas masuk..kami terus pergi ke pejabat sekolah di tingkat satu..time kami pergi ke sana adalah waktu rehat plajar2 sekolah tu..
emm zul,zupki dan pojie dpt kebenaran jumpa GB..pastu dengan senang nyer terus pergi jumpa guru kaunseling di sebelah pejabat GB..GB tu seorang guru besar wanita..kami berenam masuk ke bilik kaunseling n kami nmpk seorg guru wanita kat dlm bilik tu..n ingt time tu dia guru kaunseling..guru wanita tu baik layan yg diberikn mesra sekali..guru wanita tu kata guru kaunseling pergi mengajar ada kelas katanya..
emmm kami duduk2 je la dlm bilik kaunseling tu..emm agak lama gak menunggu guru kaunseling tu..guru kaunseling tu bernama encik azizi..time2 tu plak zul n zupki bincg dgn pojie cz zul n zupki nk g sekolah wawasan nk ambil maklumat pelajar..emm pastu mereka keluar bilik kaunseling n terus pergi ke sekolah wawasan tinggal kami berempat la dlm bilik tu..tup2 encik azizi nampk kami berempat sedang menunggu dia..dia pon minta maaf kepada kami cz dia kata de kelas..dia kata lg dia ganti guru kelas tmpat dia ngajar td..emm fauzi pon perkenlkn diri dan menyatakn tentg program tersebut..duk2 bincang dengan pojie,encik azizi memg setuju sgt dgn program nie..cm encik azizi nmpm gmbira dgn khadiran kami yang akan menjayakan program ini tahun hadapan..emmm perbincangan fauzi dengan encik azizi begitu baik sekali dan mudah berinteraksi..alhamdulillah..emm kami pon keluar dari kawasan sekolah tu dgn senang hati tepat jam pukul 11 pagi..

seterusnya kami berempat terus pergi ke sekolah kebangsaan ampangan(SKA)..time tu zul n zupki baru selesai ke sekolah wawasan dan terus ke SKA..dalam perjalanan nk ke SKA tu kami berempat dh salah ke kawasan SMK anpangan,SMK teknik dan vokasional ampangan...kat sana terdapat 3 buah sekolah menengah dalam sesebuah kawasan tu..begitu besar sekali..kami pon lalu jalan shortcut..rupa2 lalu kat belakang kawasan sekolah tersebut..n kami berpatah balik..n nmpak jejantas selepas drpda tu baru kami jumpa sekolah rndah ampangan..nak masuk kawasan sekolah tu plak penuh dgn kereta guru2 sekolah tu..alih2 kami pergi parking kat petronas n agak jauh skit dr luar kwsn sekolah tersebut..kami pon berjalan kaki dgn kata lain excercise skit dlm keadaan panas terik waktu tu..huhu..time kami berjalan di bahu jalan nk menuju ke sekolah, kami nmpk zul n zupki..mereka berdua parking dekat dgn luar kwsn sekolah x jauh..kami semua masuk n jumpa parkgard m isi buku kehadiran pelawat n tnya gak kat mana pejabat GB n p.gard kat kat tingkat satu..bila kami nk ke sana kami di tegur dgn budak2 sekolah tu..emmm mereka beri salam tanda hormat..emm dh cm guru pelatih lah pulah..hehe..emm pojie pon p jumpa sorang guru kata kitaorg nk jumpa GB sekolah tu..emm guru tu kata dia g makan dgn seorg pnceramah yg beri ceramah kat sekolah tu...emmm dlm 1 jam lebih kami menunggu GB tu selesai dgn kerjanyer..dlm pada kami tersengih2 dgn gelagat guru wanita dgn gayanyer yg ke sana ke mari masuk pejabat keluat pejabat..masing geli hati dgn guru wanita tu..dia nmpak cntik dan elegan tmbh plak pndy bergaya..hehe..emmm kami pon menunggu punyer la lama..perut plak time bernyanyi2..nk p kantin time tu x jd2 gak..huhu..de gak guru2 len masuk pejabt n memndg kami berenam..mereka ingat kn guru2 praktikel..kami hanya senyum2 je waktu tu..tiba2 muncul GB depan pejabat..GB terus masuk bilik dia..GB tu seorang guru wanita..nmpak elegan jugak..hehe..pojie terus masuk tnpa ditemani sape2 waktu pastu aku suruh la zupki temankn dia..dia ikut la teman pojie jumpa GB..aku nmpk GB hanya angguk2 je dgr penerangan pojie..tuo2 dh selesai bincang dgn GB..n GB suruh pergi jumpa guru kaunseling..kami pon masuk la..tup2 tgk guru wanita yg elegan tu yg bz ke sana ke mari..wahh ramah betul guru kaunseling tu..nama nya azizah..tp dia gelarkn dirinyer akak..dia sambut kedtgn kami dgn baik sekali..pojie pon perkenalkan diri lah..dan blabla...dia memg setuju sgt dan tiada penolakn lagsung dgn program yg akn kami jalankn...cm biasa kami mahukn maklumat pelajar dari drjah satu hingga darjah 5..puan azizah pon masuk bilik dia mb nk maik sesuatu kot..emm kami pon 2gu rr puan azizah tu kuar n then bila iza hamoir kat dia emm dia kata dh boleh kira dh selesai lah..emm dlm 2 3 hari kami akn ambil data2 pelajar kat puan azizah..

dalam pukul 1 tghi kami kuar dr kawasan sekolah ampangan...emmm ingatkn dh nk lik umah dah time tu alih2 syaf nk p cuci kereta kat ixora..emm dh smpy destinasi yg dituju kami letak letak kereta betol2 depan carwash dan kami g restoran berdekatan nk mencekik cz dh kebulur sgt dh..hehe..aku n pojie oder nasi goreng ayam n syaf makan nasi ayam..uza x nk mkn cz kat katanya dh de nasi..so dia makan skit je rr..cian plak tgk dia time kami beriga yg mkn...huhu..

haaa dh habis mkn perut pon dh diisi time tu nk pulang ke dgn sebrapa cepat yg boleh..cz hala petang plak dgr kata nk meeting pasal sekolah2 yang kitorang nk pergi..emm dh smpy umah tu wat hal masing2 dgn fbooknyer dgn tdonyer dg kata len bahasa kasarnyer membongkang cz badan terelalu letih..hehe..dlm pukul 3ptg td pojie antar msj kat aku n iza suruh dtg meeting pukul 3 setengah ptg..sebelum tu zul,zupki dan pojie diorng bertiga g jumpa DR HAMZAID..kami beriga plak aku iza n syaf siap pergi kelas utk meeting tu..kami pon 2gu 3 teruna tu dtg kat kelas seperti yg kami jnji nk jumpa..emm 3 teruna tu pon smmpy..pojie kata td dia pergi pejabat nk g jumpa DR HAMZAID tp DR plak xde cz nk bincang pasal office utk kumpulan kami cz senang kami berenam nk wat kije dalam melaksanakan program tu nti..DR kata boleh jumpa dia esk..kami pon berbincang sekolah2 mana yg belum dpt data atau yg belum pergi mana2 sekolah..dan mana2 sekolah yg conferm akan bg maklumat2 pelajar..emm dlam pukul 4.30 ptg kami pulg ke rumah..time tu dpt rehat skit..hehe..

ok la esk kami akn ke PD..mudah-mudahan selamt perjalan kami..amin..

2 BuAh SeKolaH..

| Tuesday, June 22, 2010 | 2 comments |
23 jun 2010(rabu)dalam pukul 9.00 hingga 12 tengahari..

emmm cam biase pg2 dh kuar kena p sekolah rndh Gadong jaya dgn sekolah rendah sendayan...time tu aku dh de gabra skit2..tp dpt di kawal lagi..ok je time tu..kami gerak ke sekolah syaf kat SKGJ dulu..smpy2 je kat sek tu x ta nk msuk kot mana cz time tu sek tu baru nk upgrade atau baru nk bina stucture bangunan sekolah..kat sebelah kwsn sek tu de kuaters guru..emm pe lagi syaf parking kete kat kuaters guru tu..msuk dlm jupe plak kantin sek..tgk plak di sekeliing sek tu dh nmpk kelas cm gerabak keretapi..hehe..cian kat budak2 tu duk kat dlm cm kontena n keretapi..hohoho..nmpk je budk2 ke hulu ke hilir..memg sah budk nie nakal gler..hehe..tnyer guru time guru hala nk ke kntin syaf tnyer pjabt sek kat ane..dia kata pjbt kat sebelah nie..time lalu kat pjbt de benteng antara bngunn sek baru tu dgn pjbt..kire nyer bnteng tinggi tu sebelah2..syaf masuk nk jupa GB tp GB plak xde..jupa dgn GPK hem encik amir ahmad..pastu dia suruh kami ke bilik sebelah..tgk keadaan bilik tiada kmudahan sgt..dh cm tradisional..cian plak guru2 kat sek tu..cikgu amir jemput kami masuk n syaf perknlkan diri n blablabla..ckgu amir kata dh de org cm kami nie dtg ke sek cm wat business dia kata dh reject tp syaf bgtau progrm kami nie phak kolej kami dh sek tu nk dijadikn pengmbiln anak angkat..tp bnyk tnye cikgu amir nie..pastu kami nk jupa guru kaunseling sek tu..dia kata jupa dgn cikgu zuraidah..cikgu amer kata lagi cikgu x kawen bru dlm 30 an..emm time kami nk g jupa cikgu zuraidah kami x lalu ikut padang cz lalu kot jauh nk g bilik kaunseling pastu kami lalu belakg pjbt cikgu amir..time nk lalu tu penuh dgn tanah yg berselut..kasut pon tenggelm la..abih kasut penuh dgn selut tanah cm warna teh susu..ye rr time huj renyai2..becak n lecak rr bila nk lalu k bilik kaunseling tu..eeee memg betol2 sabar je la td aku nie..dh smpy kat bilik kaunseling ckgu zuraida xde dia tgh makan..kami pon 2gu kat kntin..emmm ckgu pon time tu kat sane dia nmpk ckgu zuraidah lalu kat bilik darjh cm kontena tu..aku iza n syaf kejar cigu tu..pojie ikut kot len..time tu aku ingt kn cikgu zuraidah masuk dlm pjbt kat padang sek tu..alih2 kami yg ikut dia ke bilik kaunseling lalu kat padang sek bnyk degn lopak ait dn batu2..time tu amik peluang dok2 tenyeh2 kasut yg de selut..emmm kami pon djemput masuk oleh cikgu zuraidah..layanan yg dberi oleh cigku tu amat baik sekali..dia memg setuju sgt2 dgn progrm ni cz dia pon baru brbincg dgn ckgu2 de x pljr ipta ke ipts ke dtg nk bntu pljr kat sek tu..jd dia gmbire kami dtg ke sek tersebut..tp sebelum tu dia kata dia kne brbincg dgn GB mmandg kn GB x de kat pjbt waktu tu..emm dh setel sek syaf kena p plak sek sendayan..

emm bila dh smpy kat sek sendayan aku time tu dh rase len cm..hati x keruan jd nyer..nk mlangkh pon jd lmbat..arrggghhh..emm time leh kawal skit..msuk pjbt dgn ucapkn Bismillahhirahmanirrahim..aku pon bg salam kat ckgu sape tah namanyer aku xtau mb cm xde nametag kat bju dia..aku kata aku dr kolej alpha utk progrm sek tu n dlm pada tu nk jupa GB..ahhh time tu GB de..alhamdulillah...emm bila aku masuk je kat bilik GB otak aku dh blur,blank memg dh2 sh hncur n tahap gabra aku dh xleh kawal lg..cz bila terpndg wajah GB jd gabra semacam..lidh ku jd kelu n beku..aku ckp pon memg dh sah2 la dikit2.. neseb baik la iza pojie n syaf bnyk backup aku ckp..jd aku plak yg bnyk brdiam diri...aa time tu pojie bg hint suruh aku ckp je..tp ckp skit2..tu pon aku dh bnyk diam cz otak aku dh blur n blank..GB pon dh nmpk aku nie dh cm x tentu hala time tu Gb seje nk uji kobelahn kami dlm pengndalian progrm tu..sebenrnyer GB dh setuju sgt dgn progrm nie.. GB yg bnyk ckp dr aku n kwn2 aku yg bnyk backup n tlong aku setelkn sek tu..eeee pe dh jd dgn aku nie..GB bukn makan org pon..kami pon kate nk jupa guru kaunseling..emm GB pon cm geleng pale cz GKaunseling de maslah wat hal..dia pon panggil guru penyelaras tahun 6 dua org guru wanita n GPK Hem wanita termasuk Gkakuseling msuk dlm bilik GB..GB pon bg feedback kpd guru2 yg de brsama kami tujuan kami dtg ke sek tu..respon yg dberikn memg positif..kami pon minta kebenaran GB mahukn maklumat plajar dr tahun 1 hingga drjah 5..ni berkat pertolongan kawan2 yg bnyk membntu aku..terima bnyk2 x hingga..kalu korunk x tlong backup pe yg akn terjd dgn dri ku nie..huhu..GPK Hem pon wat salinan pothostate maklumat2 pelajar dgn alamt pelajr scr detail start dr tahun 1 hingga 5..GB cadangkn kami start bulan 12 musim cti sek nti utk pelajr tahun 5 untuk program yg akn kami jalankan..dh dpt sume mklumt tu pojie suruh aku minta no fon guru kunseling..n aku g minta kat ckgu wanita n dia bg dgn senang hatinyer..hehe..terima kasih lagi x terhingga kepada iza,pojie n syaf bg pertolongan kat sek tu td..

emm dh selesaikn dgn perbincangn kami dgn kat sek sendayan kami terus prjlanan balik..time nk balik tu syaf terlanggar anjing..dia x sengaja..tp masing2 time tu terkujt gila..pastu dgn tibe2 sume jd senyap dlm kete..hehe..tp aku yg bnyk diam sepnjg pejlnan balik umah..hehe..dh tghari dlm kul 12 lebih singgah kat kdai pink tapau nasi..mkn plak hr nie mewah skit..lauk udang smbal tumis dgn ayam cm masak kurma..emmm sedappp..esk g sek pojie plak..pe la yg akn terjadi atau kisah yg seterusnya pd pg esk..kena 2guuuuu...bye...:)

HaTi X keRuAn..

| | 0 comments |
23 jun 2010(rabu)..pukul 2.33 ptg..

emmm tibe2 hati x keruan nih...entah aku xtau pe sebabnyer...sejak 2 3 hari nie..asyik dup dap dup dap nie..x senang hati aku d watnyer..aduyaiii..emmm nmpknyer pe dh jd dgn aku nie..aku sndri pon x pham..seolah2 de bnde yg xkena..harap2 jgn la de sesuatu yg x baik..x mau la aku jd macam tu..eeee..tolong la..xmau2..ya Allah tolong la hamba-Mu nie...keadaan aku sekarang dh cm x keruan..pe nie dila..aku xnk jatuh merudum..aku kena bangkit gak..aku xmau jd cm dlu...aku xmau kena dipjak2..aku xmau jg d bawah katak tmpurung..tp tnye hati ku tiade jawapn pe sbnrnyer trjd dlm dri ku nie..mb Allah sahaja yg tahu keadaan aku sebenarnya..aku hnya merncg Dia yg menetukn segala-galaNya..wat la hatiku nie rasa x senang sgt nieeeee..Ya Allah berikanlah aku petunjuk dariMu Ya Allah..aku mengharap sgt pertolongan dari Mu Ya Allah..

::mencari identiti::

| | 0 comments |


ku baru ni ha menhayati lgu gemuruh..penyanyi nyer sape lg kalu bukn faizal tahir..sebenar nyer ku tahu lagu nie..tp cuba hayati lirik lagu nie betul..ia boleh naikn semangat seseorang apabila ia sedang kejatuhan maknanyer semagt dia ilang la..suka sgt bila dgr lagu nie..jdkn ia suatu yg positif untuk membntuk jati ke arah yg lebih baik..emmm..cm dh jd pakar motivasi lh plak..hehe..eee perasan lebih minah nie yg tulis blog nih..huhu..

dari situ aku leh mengenalpsti d mana de kelebihan dan kekurangan dlm diriku..aku pon baru nk belajar sape diri aku sebenarnyer..cz dlu2 aku ni x tau pe yg de dlm dri ku..pe kehndak ku bila nk capai sesuatu perkara tu..pe yg aku leh buat aku boleh atau menilai keadaan dri ku nie cm ane..kalu keadaan ku yg masih keadaan suam2 kuku..aku akn minte pndapat org di sekelilingi ku bgmana keadaan ku berhadapan dgn mreka,cara tingkah laku ku cm mana dan len2..org2 yg di sekeliling kite yg menilai dri ku nie cm mane..dr situ aku akn perbetulkn pe yg x betul atau salah dlm diri ku..dr situ juga lah aku akn dapat pengalamn org2 di sekeliling cara diww memberi pndgn dn pndapat sama ada ianya positif atau sebaliknyer..amik yg positif jd kn ia satu pengalamn dan mempelajari bnde baru..emm jika negatif jgn jd ia satu ikutan ambil ia satu pengajaran agar tidak terjebak dan tidak terpengaruh dgn bicara dn tindakn nyer..

cerite petang td

| | 0 comments |
22 june 2010..pukul 4.30 ptg td..

emm pada awlnye perjumpaan tu pukul 5 ptg tp d awalkn pada pukul 4.30 ptg..emm pak man pk lg cepat lg bagus di awalkn perjumpaan tersebut..aku rasa la kn encik man nk dgr sgt pengalaman kami survey setiap sek2 rendah yg dh kami pergi..jd kami sume g ikut arahan encik man..bila kami sume dh berkumpul di dlm kelas encik man tanye kami cm ane respon dr stiap sek2..aku lihat sume nyer ok..kesuruhannya guru2 besar n GPK hem memberi respon yg baik setiap sek yg ami pergi..encik man nk dgr penglmn kami..alhamdulliah tiade pe2 masalah tp de skit2..tp tu sume jd kn ia satu pngalaman buat kami semua..pe yg penting kami nk collect maklumat pelajar dan masukan maklumat tersebut ke dalam data..encik man gembira dengan setiap kumpulan masing2 yg mendapt respon yg positif dr setiap sek..ini baru permulaan buat kami sume..bila dh setel dgn data2 pelajr2 tersebut baru kami sume akn buat kertas kerja untuk program yg akan di jalankan di setiap sek rendah..dari situ kami akan dpt mengenal pasti pe keprluan setiap sek perlukn dr pihk kami untuk mnjalankn progrm terbut..dan bgmana bntuk progrm tersebut akn di jalankn..cter x berakhir lg..kena 2gu kesah yg setrusnyer..

PeNuH CaBaRaN...

| Monday, June 21, 2010 | 1 comments |
hari nie 22 june 2010(selasa)..

emmm cm biase la pagi2 dh kena bangun..liat cm mana pon kena bangun gak..hehe..perncangan td kami dh pergi ke sekolah rendah sk taman tuanku jaafar satu dan dua...last g sek rendah taman sri mawar..aku nk share skit dgn korunk la..kalu korunk x ska dgn story aku nk cter nie..aku x kesah pon..cam nie cternyer..ehem..ehem amik feel jap nk tulis blog nie..ceh poyo jerk..hehe emm kami bergerak pagi2 dalam pukul 9 pagi...hari nie kami awal bergerak cz takut nti xsempat nk g sekolah len...mula2 kami nk pergi ke SK taman tuanku jaafar 1 dan 2..time kami nk bergerak ke sana kami lalu cam kawasan kemeterian mane tah..aku pnah g lalu kat kawasan tuh..tp x ingt bila..emm kami pon nampk sek rndh rahang..tp dh de booking sek tu..time tu kami just lalu je..time tu gak zupki dh ilang tah ke mana tah..hehe..kami pusing jalan2 kat kawasan tu jumpa balik seremban parade sebelum kami masuk kwsn cm kemnterian tuh..jenuh bnyk sgt jaln nyer..alih2 tempat jln kuar same gak nmpk srmban parade..hehe..emm time nk gerak rr g SKTTJ satu tp zul de GPS..tp GPS dia plak wat hal..ntah problem pe tah dh jd kat dia GPS tuh..pastu plak pojie suruh syaf cal zupki kat mane dia skrg..

kami gerak dlu n alih kami berhenti betul2 d hadapan balai bomba sbelum nk masuk ke empangan..kami berhnti kat situ nk 2gu zupki le punyer pasal..hehe..time cal dia balik dia dh salah masuk jalan mana tah aku x berape nk tau sgt..emm 2gu dia gak la time tu..hehe..emmm kami pon tibe2 dgr siren ambuln hospital tuanku jaafar..laju gler driver ambulan tu bawa..alih2 syaf cal zupki suruh dia 2gu kat balai bomba tu..pastu zupki kata dia dh terlepas dr balai bomba tu n dgr gak siren ambuln yg kami tibe dgr td..ishh memg lawak betu l la..hehe..pastu dia plak 2gu kami gerak..emmm time tu la GPS zul leh gune..haa seng skit kije kami bila GPS tu dh leh d gunakan..bila dpt gune bnde alah tu memg seng nk cari lokasi yg kami nk cari sek tu..hehe..time dlm keta tu cm2 ragam n lawak jenaka..tk la tension sgt time tu..hehe..kami pon dh nmpk zupki tgh 2gu kami n dia pon follow kami dr belakag..hujan renyai2..x la lebat sgt..dgn kegunaan GPS zul punyer kami dh dpt jumpa SKTTJ satu...emm iza minte kbenaran pakgard nk g jupa GB sek tuh..kami pon dpt lmpu ijau kami berenam terus ke pejabat..

dh smpy kat pejabat tu pojie suruh zul n iza masuk..pastu dia suruh aku ikut iza..aku pon go on je lh..alaa time tu GB x de cz de meeting...pastu GPK HEM iaitu datin rubiah..emm dia nmpk kami berenam alih2 semua masuk dlm pjbt GB..hehe..ingtkn time tu aku n iza je msuk bilik GB tu..hehe..emm time tu aku tau GPK HEM tu datin ingtkn puan..tu pon mase dh abis bincg dgn datin..haaa nk tau cm perjumpaan dgn datin..cm nie..mula iza prkenlkn dri n tujuan kami dtg ke sek trsebut..tp time kat dlm tu bnyk terdiam cz datin bnyk tnyer gak tntg progrm kami..datin setuju dgn program yg kami akn buat tp dia kena minte persetujuan dgn GB sek dlu..dh bincg2 tuh..kami kne tulis name n tndetngn kami dlm buku khadirn milik GB punyer nk membukti kn kami hadir ke sek tersbut..dlm mse trdekat nie kami pergi semula ke sek tu..

sh dpt respon yg baik dr sek tersebut kami terus pergi ke sek SKTTj dua..dekat dgn SKTTj satu..cm biase iza minte kbnrn dr parkgard nk jupe dgn GB tp pgard kate GB x de..iza kata boleh gak nk jupe dgn GPK..jd kami pon go on terus ke pejabat..aku n iza msuk n de seorg guru perempun tp ku x igtk namenyer..iza bgtau tujan kami dtg pastu dia dia bawa aku n iza g jupa GPK..emm nama GPK tu puan rubiah gak tp bukan status datin..hehe..puan rubiah menymbut baik dgn khadiran aku n iza..pastu iza perknlkn dri n tujuan ktdgn kami ke sek trsebut..puan rubiah memberi repon yg baik gak..tp pe pon dia kena minte kbenarn dlu dgn GB..emm pastu puan bg no fon sek n no fon GB sek terbabit..dr situ dh nmpk dua buah sek minat dgn progrm yg akn kami jalnkn taon depan..argghhh time sume dlm keadaan kelaparan tahap gapan..hehe..menahan kelaparan ketika itu..cz kami kena gerak plak ke sek SK taman sri mawar...

sebelum nk g sek SKTSW zul cari lokasi sek tu tp dpt gak..haaa time tu la zupki g dlu cz dia dh tau tmpat sek tu kat mana..pastu pojie cal zupki suruh patah balik cz kami yg naik kete x tau jaln nk p sek SKTSM..hehe..emmm kami plak yg follow zupki dr belakang..dia plak mjd pmndu arah..wahh x sangka dia dpt tau lokasi sek tu..rupe2 nyer bru ku dpt tau cz pojie kata dia biasa dgn lokasi tu..owhh cm tu rupenyer..hehe...kami pon pe lg smpy kat sek tuh..prking kete plak sblh kantin sek..lg la lapar gler time tu..huhu..kami trus g pjbt..GB pon xde gak ..de meeting..zupki n zul g jumpa GPK..GPK tu wanita..Z n Z msuk blik GPK..kami berempat 2gu kat luar...emmm GPK memg exited sgt dan sgt di alu2kn dgn progrm nie...perghh smgt kami d buat nyer..hehe..pe2 pon kena minte kbnrn dgn GB gak samade dia stuju atau x dgn progrm kami tu..harap2 dgn 3 buah sek yg kami pergi dr pg td smpy lah tghari td dpt diterima dgn baik..aminnn..dh selesai dgn sume tu kami pon mkn kat kantin sek SKTSM..kami mkn kat kantin milik guru2 sek tu...perghh mkn sume sedap giler..yela time lapar bangattt..hehe..dh abis makn dgn sume perut dh buncit ke depan kami belah nk lik umah..emm time nk lik tu zupki lalu len n yg kami duk lalu highway..kena skit rm 1 je..hehe..tup2 memg dh lega sampy umah..emm ptg nie nk g jumpa pak man plak kat dewan kate pukul 5 ptg..alih2 pukul 4 stgh plak...go on je nti..huhu..ok rr get je utk ptg nie..emm kalu smpt tulis cter utk ptg nie aku no hal nyer..kite 2gu n lihat je nti..ok adios...

pengembaran pertamaku...

| Sunday, June 20, 2010 | 0 comments |
pagi2 cm biase la bangun..mandi dan solat..tp sblum tu x mandi lg pon..liat nk bangun pagi..(anak dara jenis pe nih liat nk bangun pagi..hehe)..dh siap berpakaian sume nih kena breakfast dlu..tu jd jd satu kemestian..nti perut ku jd bertambh keroncong...hehe..emm dalam pukul 9.30 pagi td 2gu zul dtg amik kitaorg..kita org 2gu la kat bawah..(umah sewaku tingkat tiga..pling atas skali tuh..hehe..)..emm kami nmpak zam naik motor..time tu tnyer dia zul mane x dtg lg amik kitaorg..zam kata bru dia nk mandi..aduyai..time tuh dok jenuh dia 2gu dia bersiap...emm zul,fauzi, iza syaf dan aku naik kete n zupki naik motor..kami berenam pergi ke sekolah kebangsaan wawasan dekat dengan kawasan ixora dan dekat dgn tmpat tnggal zul n zupki..kami ke sana nk dpt kebenaran nk buat program pengambilan anak angkat kolej kami dan nk juga dapat kn maklumat pelajar sekolah tersebut..dekat dgn tmpat tinggal zul n zupki..kami pon bergerak bersame2..dh smpy kat sekolah tu kami 2gu raja cz zupki dan zul nk amik surat kmenterian kat dlm kete raja..tp 2gu agak lama gak rr..tup2 raja pon smpy kat tu..kami pon jupa pak guard sekolah tu minta kbenaran nak jumpa guru besar sekolah tuh..bila kami masuk kawasan sekolah tu kami seolah-olah dh macam guru pelatih..ceh gaya pon dh cm nampak macam cikgu..hehe...emm zupki masuk pejabat jumpa guru besar..dia sorg je masuk cz sorg staff ni kata boleh msuk sorang je..jd kami yg len 2gu kat luar..emm agak lama 2gu zupki..bila la dia nk keluar dlm opis tu...emmm sambil2 menunggu tu curi2 tgk persekitaran kwsn sekolah..sekolah rendah tu memang loded giler..
bertuah2 budak2 sekolah dapat belajat kat situ..haa akhir nyer zupki keluar dgn senyuman..akhirnyer guru besar tu bersetuju dgn program tersebut..zupki lambat keluar cz dia kate de guru2 len yang nk jumpa guru besar..jd ikut turn la tu agaknyer nk jupa guru besar..kami dpt respon yg positif dr guru besar sekolah terbabit..jd kami bertemu dgn guru kaunseling sekolah tersebut iaitu cikgu rahimah...kami ikut cikgu rahimah ke bilik kaunseling..dari situ cikgu rahimah nk tahu dgn program yg akn kami jalankan..emmm kami pon memberi penerangan dan tujuan kami dlm program tersebut..time tu aku diam je..hehe..cz aku nk tgk cara diorg bg penerangan kepada cikgu rahimah...pe yg pnting kami mahukan maklumat pelajar drpd cikgu rahimah...emm dia memberi respon yg positif..pastu dia pon kuar jap nk pergi ambil senarai nama pelajar...time cikgu rahimah keluar kami discuss buat perancangan dan strategi kami...tup2 cikgu rahimah dtg balik ke blik kaunseling..pasru dia kata ke bilik kaunseling lg satu..cz blik yg pertama td agak kecil..dan kami pindah bilik kanseling yg agk besar..dalam pada itu cikgu rahimah memberi kami peluang berbincang berapa bilangan pelajar yg patut kami ambil..dr kputusan kami bersama kami nk maklumat pelajar dari darjah satu hingga darjah enam tp kami akan focuskn pelajar dari darjah empat hingga drjah enam...emm dlm keadaan time tu cikgu rahimah membawa guru penyelaras tahun enam tp aku x ingat nama nyer..dia pon memberi respon yg positif dari pihak kami dan dia bersetuju dgn program yg kami akn jalankan..tapi guru tersebut kata bg dia tempoh untuk memberi maklumat pelajar..cz dia kata lagi makluamt pelajar tersebut dlm SMM (keep in computer)..emm hari rabu nie kami akn dtg semula ke sekolah tersebut utk mengambil maklumat pelajar..
emm dpt sekolah tuh gembira yg teramat sgt..bru satu buah sekolah dpt capai..emm dalam pukul 12 tghari kami nk cari sekolah kebangsaan taman tuanku jaafar...kami punyer cari sekolah tu..aku x berape nk ingat sekolah tu kat ane..kami berlima naik kete n zupki naik motor..emm time tu hujan turun mncurah2..cian zupki dek ikut kami dr belakang gara2 nk g cari sekolah tuh..gara tu gak zupki lencun baju nyer kena hujan..huhu..emm pastu kami msuk satu lorong mana tah kami dh termasuk jalan no entry..ahh pe lagi redah je la msuk..hehe..zupki pon ikut je kite org dr blkg..hehe..time lalu rupe nyer kwsn taman perumahan..sebelum kami on de way lalu kat lorong tu kami dh nmpk cm sekolah rendah yg kami cari tu..emm punyer la men jalan je..smpy satu tahap kami dg nmpk tokong cine dh la jalan mati ..kami nk cari sekolah alih nmpk benda alah tu..hehe..masing2 nk gelak..aku tgk zupki tgh naik motor time tuh..emmm tersengih dia..hehe..bukn sek tuh tp tokong..hehe..
pastu fauzi suruh zul patah balik cz zul yg drive kete..n hala jalan yg same masuk satu lorong len plak..time dh msuk tu cm jalan shortcard(sori kalu salah eja bnde alah tu) tu kami men ikut je...dh men ikut je jalan tu dh redah bawah jambatan, de dua lorong..kami yg nek kete lalu jalan becak..zupki ikut lorong x de becak..cian lg kat dia ikut je kami dr blakang..emm tup2 dpt gak cari jalan keluar dari lorong yg dtg dari mane tu..emm baru nk nmpk kawasan bndar..sekolah nyer lum dapat jumpa lagi..time tu perutku dh minta2 untuk diisi..tp ku tahan gak..tekak ku menjerit2 meminte air..sob..sob..huhu..emm kami pon teruskn je perjalann n aku tgk blakang zupki xde..zuk 2gu zupki kat KTM..time tu iza g tnye orang kat KTM tu kalu2 de org tau kat mane kawasan sekolah tu..akhirnyer dpt tahu(agak jauh kalu nk p sane)..tp bila dh dpt tahu kawasan sekolah tu kat mane kami amik keputusan kami nk balik umah...haaaa time aku gmbira bukan kepalang cz time lapar dh sgt2..sebelum smpy umah tu g singgah CIMB kat jj..de urusan skit..dh alang2 smpy kat sane cadang nk tapau nasi kat restoran sebelah bank..alih x jd lah..bli makanan tapau kat restoran pink..murah skit..emm duit ku melayang rr rm 4.20 termasuk air bungkus..peh dh smpy umah tu pe lagi cekik kedarah lah jawabnyer..perut dh menyanyi2 minte diisi sepenuh yer..hehe..nsib baik xmkn gelojoh..hehe..
mb esk atau mase yg terluang akn de lagi cter2 sepnjg bulan nie..2guuu..

rasa menyesal x sudah...

| | 0 comments |
emmm pada hari khamis ari tu, aku balik melaka cz dh x de pe2 nk d wat dlm umah sewa..terperap je dlm bilik..pk2 baik aku balik melaka..emm aku tnye iza samada dia balik umah atau x..tgk2 iza x balik..duk umah sowg2..cian plak die time tu..cz ingt kn dia balik umah..
emm keesokan pagi nyer hari jumaat tu..pak man hantar msej de perjumpaan kat dewan alpha..
aisehh time tu aku kat melaka..ku call iza kalu de pe2 hal bagitau tntg perjumpaan tu..
perjumpaan tu berkenaan dgn surat dari pihak sek yang akan kami pergi ke sana utk
pengambilan anak angkat kolej teknologi alpha..
emmm rase menyesal plak bila x dpt pergi perjumpaan kat dewan tu..cz benda tu pnting sbenarnyer..huhuh..len kali aku xnk jd cm nie lagi..:(
esok hari isnin bermula lah pengembaraan ku di setiap sekolah2 rendah...
diharap aku boleh melakukannyer..
aminnnn...=)

jadi liar buat sementara...

| Wednesday, June 16, 2010 | 0 comments |
emmm rasanyer x panah seumur hidup ku jadi cm nih...bukn nyer nk wat jahat..tp niat ku bukn nk melakukn pekara yg di larang..ku melihat di sekelilingi dn di persekitarn ku bnyk mengajr aku erti kehidupn pelbagai ragam manusia..
time kelas ptg td dgr diorg nk g tgk wayg karate kid..
pastu ku x tau lah plak diorg dh bli tiket..
naseb baik iza tlog bgtau diorg niat ku nk ikut same..
tp time tu aku memg nk tgk sgt...
emm rezeki nmpknyer,azila kata kat boby yg aku ikut sekali dgn diorg..
boby kata time dia kije dia bli tiket...
azila kata cter tu start dekat kul 12 mlm..
aku kata lewat sgt..
pasti azila kata diorg de..
emmm pa lg aku..aku pon setuju lah...
emm dlm kul 10 lebih (malam waktu tu) azila msej aku, dia kata kite g jaya jusco dlm kul 11 mlm tp sebelum tu dia surh aku dtg kat umah dia dlm kul 10 stgh..
tu2 dpt msej dr shida..dia nk amik aku naik motor..azila plak ntar msej balik..dia kata ubah plan..aku go on je lah...
tepat jam kul 11 mlm aku 2gu shida amik aku..
2gu lh skjap tp time ti rasa seram sejuk plak bila 2gu kat bawah..haha
tup2..shida pon dtg...
smpy kat jj aku n shida 2gy azila, mai, nida n jang..tp bobby 2gu kitorg kat dlm jj...
sbelum tu azila n mai sampi dlu smntara nida g ambil jang kat umah...
smbelum jang smpy jj kami sempat berposing jap. bergmbr punyer psal..hehe
emmm time tu jang pon smpai...
kami bergerk ke sana...
tgk2 nmpk popcorn..pe lgi aku bli rr dgn air mineral skali..tup2 sekali kena bayar 7.90..trkejut gak sihh..
duit ku melayg..
emm pastu bobby bg tiket wayang hrganye rm6 sja berbnding tgk kat klcc smpy 13 sms tgk cter the a team..
sebelom masuk ke blik wayg..pe lagi kerja kitorg kalu x miss berposing...ambil gmbr jawabnyer..hehe..
sit aku no L11..
sit aku atas duk sorg di apit org aku x kenal lgsung..
yg len duk sit depan...
tp bila tgk cter karate kid tu memberi semangt motivasi yg tinggi..
di sebalik cter tu..jgn mudah mnyerah kalah..bangkit n bangun semula..dari situ aku semngat yg kental n berhati waja seorg budk yg berusia 12 tahun..tiada perkataan tidak dlm dirinya untuk melawan dirnya x menyerah kalah sebelum mencuba sesuatu n berani menghadapi segala rintangan yg dilalui..tp memg best gler cter tuh...rasa cm nk tgk lagi jer cter tuh..huhuh..
emmm balik pon lewat smpy umah kul 2.45 pg..
tau kat mak nih msti marah cz lewat sgt..kalu abah baca blog aku msti naiik marah dgn cter dlm blog aku nih...ye rr nk pompuan baru balik dr tgk wayg..
dsbalik aku tgk cter tuh aku jdkn nyer sbg suatu yg positif...
ok rr penat rr aku nk menaip lagi...
nk tdo...bye..
..=)..

cerita semalam

| | 0 comments |
pagi2 buta nie baru nk dpt idea nk tulis..pe punyer brain aku pgi2 nie nk coret dlm blog nie..
seperti mana biasa la dlm kul 9 pg atau 9 lebih dh kena g dewan alpha...
tup2 time nk g tuh encik hashim kate xleh gune dewan cz de wat program presentation bi kot..encik hashimyg kata cm gitu..
aku n syaf duk kelas sblah dewan..
tup2 si zupki, zul n zam muncul....
kmudian muncul lah budak bawah umah aku...
time tu INTERNT plak lembat skit kdg2 tu lmbat bagaikn nk rak..aduyai...
datg pg tu kena wat pemilihn dlm kumpuln...
tp masing2 wat hal sndri2 dlu..
punyer lah sejuk pd tahap beku yg melmpau..aku menahn kesejukn kat dlm kelas tuh...
sekjp2 kuar kelas nk panskn bdan punyer psal..
alih2 duk dlm kelas yg de klass sejuk gitu2..
tup2 raja dtg bawa maruku..
time memg dh rasa lapar sgt n hmpir nk bli mknan kat luar..
dh rezeki maruku tu dpan mata..apa tgk lgi bedal je la dh kbulur time tu..dh tu plak lgsung aku x bawa air mineral....minum la air dgn air liur je..sob..sob...
pastu smbung lik main tenet..memg tenet lmbt sgt dh..nk tgk gmbr pon nk kena 2gu...
alang2 tu plak layan rr lagu2 celien dion...
emm dalam pukul 12 tghari aku dh nk cabut..cz satu memg sejuk kat dlm tuh..lagi dh tahp kebulur..perutku minta nasi..
sebelum blah tu ku suruh raja jaga kn fail aku jap wat semntara...
ku cpat nk bli makanan..
tup kdai ijau n kdai pink bukak..
so ku wat pilihn bli mknan kat kdai pink...cz kdai pink tu mmenuhi citarasaku..kdai ijau plak kurg skit rr..hehe..
bli mkn mkann wat tapau lik umah..
mkn2 tu plak solat..
dlam kul 2 ptg kena turun balik kat kelas tadi...
cz pak man suruh kitaorg bg nama kumpuln n lepastu kena pilih sekolah rendah yg mana kite nk..
other group td de skit perebutn dlm pemilhn sekolah2 dlm daerh serembn nih...
tp ahli kumpuln kami dh wat pilihn yg terbaik..insyallah..
senarai nama sek yg kitaorg pilih akn di serah kn pada pak man..
n then pak man akn bg nama2 sek tu kat Dr Hamzaid..cz Dr nk hantr surat kat pihak sek...
lepas abis tu apa lgi pulg umah rr buka fbook je kijernyer..hehe..

taklimat ETIQA...

| Tuesday, June 15, 2010 | 0 comments |
pagi-pagi tadi dh kena bangun sembahyang subuh...time tu lom mandi lagi...solat dulu..huhu..
lepas solat baru nk mandi...
liat betol time tu nk g mandi..aduyai..
tapi p gak la cz pukul 9 pagi tadi dh kena g dewan kolej alpha...
just sarapan td pon minum air oat je..huhu..
ketika kami dlm dewan kami 2gu pak man...
pak man bawa fail2 penting untuk kami gunakan...pak man bagi taklimat tentang perancangan dan strateginya nk membuat pengambilan anak angkat..
pengambilan ank angkat nie adalah kerja kami...
kami kena membuat pengambilan ank angkat dari sekolah rendah start dari darjag satu hingga darjah enam..
kami akn melakukannya adalah untuk memberi pendedahan budak2 dalam persediaan mereka menghadapi upsr...
kami juga akan memantau dan membimbing adik2 dari sekolah rendah...
dari situ kami boleh memberi tahu tahap kesedaran ibubapa tentang kepentingan pendidikan untuk anak2 mereka...
pak man juga memberi kami borang pembayaran sumbangan melalui visa atau mastercard, borang cadangan tu adalah maklumat utk prospek dan borang BPA (bagi orang yang berkerja kerajaan sahaja)...sapa yg tahu borang x pe..sapa2 yg x tahu pasal borang nie pndylah cari..huhu...
selain itu juga pak man bagi risalah mengenai medical card...
lebih kurang pukul 10 pagi baru pak man habis bagi taklimat..
kini tiba pula giliran puan ramlah bg taklimat kepada kami...
puan ramlah bagi taklimat tentang cara membuat format laporan dan buku log sepanjang praktikel ini di jalankan...
dlm stgh jam sahaja puan ramlah bagi taklimat...
seterusnya kelab anugerah intelek(KAI) datang dari melaka ke seremban...
KAI ini adalah program rakan belajar(PRB)..mereka adalah bekas graduan yang memberi bimbingan pelajar2 yang bakal menghadapi peperiksaan upsr..dari situ mereka menarik minat pelajar untuk belajar dgn lebih gigih..
objektif dan matlamat mereka adalah untuk mewujudkan satu kumpulan pelajar yang mampu berusaha dan bekerjasama sesama mereka bg mencapai prestasi yg cemerlang dlm bidg akademik...
pengarah PRB adalah zulfitri asnam...beliau lah yang mengetui dan merancang strategi dlm program tersebut..dan bahagian operasi dalam PRB adalah azizan..tugas beliau adalah merancang segala aktiviti yg dirancang....
pada waktu tu zulfitri memberi taklimat kepada kami apa objektif dan matlamat yang meraka jalankan program yg dikendalikn oleh mereka..
mereka juga berkongsi pengalaman mereka ketika mereka masih dlm graduan...
de lg yg beliau nk smpykn tp aku x beringat sgt cz time tu akau rasa mengantuk...aduyai..
habis taklimat dari PRB dalam pukul 1 tghari...
dalam kul 2.30 ptg kami akan pergi ke cawangan etiqa insurans dan takaful di oakland seremban...
lepas lunch kami pergi ke sana...
kami berjumpa dengan encik azlan...
beliau adalah pengurus pemasaran dalam cawangan etiqa insurans dan takaful...
beliau memberi taklimat kepada kami tentg CFF iaitu borang maklumat prospek...maklumat prospek mestilah lengkap sebelum di hantar ke cawangan eitqa...
lepas tu encik azlan membawa kami melawat di sekitar kawasan iaitu tg dilengkapi dengan pejabat staff sokongan, bilik pengarah dan kaunter khidmat pelanggan...
dh abis melawat tu pak man belanja kami minum petang....
dlm pukul 4.30 ptg kami sume beransur pulang....
dari situ kami dpt mempelajari sesuatu perkara yang baru...
best sangat...

sepanjang 12 hari..ETIQA..

| | 0 comments |
..SEPANJANG PROGRAM AKADEMI ETIQA..





...MEMORIES MEMBERS..







..Time latihan ketika berjumpa 'prospek'..






akademi etiqa..

| Monday, June 14, 2010 | 0 comments |
time nie dlm perjalanan pulang dari Kl ke seremban naik LRT..



..kenangan dengan pelakon iklan encik bob..

.. bersama nizam...


sebelum berangkat pulang ambil peluang bergambar dengan encik shafie(3 dari kanan) dan encik bryan..
.. sebelum balik hotel star point berposing jap..
...ketika dalam kelas etiqa..

..best sgt..
..semangat kebangsaan..hehe..


..AGENT ON BOARDING PROGRAM..
semasa fisrt day classes
aku sekarang baru nak mengenali dunia luar...cz aku baru nk kuar dari kurungan dalam diri ku nie...seolah2 rama baru nak kuar dari kepompong nyer..dulu waktu aku sekolah rendah, menengah sehinggalah ke kolej diriku rasa cm aku rasa kecik sgt2..takut nk berjumpa dengan orang lah..jd terlalu pendiam..dh plak tu x bergaul dgn orang sgt...sbb tu la aku x rr aku tak ramai kawan...n time nk wat presentation aku lah rasa paling bodoh dan x tau nk wat pe time present tu..waktu lah rsa gementar yg teramat sgt n sampy suara pon x kuar n tersekat2...timr tu gak aku x kuar siapa diriku yang sebenarnyer..aku bukannyer hipokrit tp kadang2 tu aku x tau apa yang sebenar yang ada dalam diriku..waktu tu gak aku x de keyakinan langsung dalam diri aku...


tp sejak aku berada di akademi etiqa selama 12 hari..aku dapat pengalaman dari encik syafie,encik sidek, encik sanitee, cik rahimah dan puan suzila..aku dapat belajar sesuatu yg baru dalam diriku..
selama nie aku xde dan kurang keyakinan n sekarang nie aku tgh belajar dalam proses meningkatkn keyakinan diri...aku mahu kuar dari kepompong..
aku pon pernah terfikir sampai bila aku harus berada di zon selesa..n sampy bila aku nk duduk dalam kepompong..
dan aku juga harus berani sahut cabaran...


cam nie aku citer kat korang sepanjang aku 12 hari kat sana...
pada hari pertama hingga hari ketiga la x silap aku..
aku jadi terlalu pendiam dalam kelas..encik syafie, dia akademi executive etiqa menyuruh kami membuat latihan phonecall..
time tu dia bahagikan dua kumpulan..
aku kumpulan pertama dengan cik rahima dan kumpulan kedua dgn encik syafie...
tp sebelum mbuat phone call tu kena skrip dulu cara bgmana nak bercakap dengan prospek..
time aku wat skrip aku x tau lagi kesilapan aku kat mana..
tiba aku membuat phone call dengan lim chee ann...chee ann bg respon kurang baik..lagi pon time menanyakan soalan dia jawab sebaliknya...ahhh time aku x tau nk kata apa..chee an bukan nk tolong..eee geram aku time wat latihan phone call dgn dia..
bukan salah dia..hehe...
setiap latihan yang di buat tu kena amik markah..cik rahimah sebagai trainer pengambil markah...
lepas dh abis latihan phonecall dgn cik rahimah..
cik rahimah beri komen...
bila tiba giliran aku dia bagi komen...
dia kata soalan yang aku tanya chee ann dlm phonrcall boleh menyebabkan prospek(chee ann) akan terasa dgn soaln yg aku tnya pd die...
arhh time aku rasa paling bnyk wat kesilapan...
n baru aku tahu kesilapan aku berada ditahap mana...
lepas habis kelas..aku face to face dgn encik shafie...aku bgtau msalah aku yg aku xde keyakinan diri dan kesilapan aku bila aku wat skrip utk phonr call tu..
aku bg tgk skrip phone call yg aku wat tu..
dia cume hanya sengih..berkerut muka aku time tu..
pastu dia kata setiap org mesti wat ksilapan...
aku dh luah pe terbuku di hatiku nie..
dia suruh aku bercakap depan dia cz aku x berani nk present...
dia tnya apa yang aku minat..
aku kata music..music p.ramlee..
padahal time tu aku bukannyer tau sgt pon pasal tu..n nk berckap dpn dia dh menggeletar...huhu..
pastu dia ubah topik dia tnya aku apa pengalamn aku sebelum aku final xm..
masa kat situ kat rase emotional aku dtg dgn sendirnye..nk mengalir jugak mata aku depan dia..tp aku dtp kawal..
aku bukannyer nk menagih simpati...
time tu gak aku dh nk terkencing tp aku tahan...
dh abis tu aku duduk depan dia...
dia bagi motivate aku...dia suruh aku cuba wat sesuatu perkara..
kalu kita x wat kita x tau kita berada di tahap mana...
dalam lebih kurang 1 jam lebih dia bg motivate...time tu lah aku duk tahan kencing..emmm malu yer..hehe...
dh abis bg motivate tu aku pon pe lagi cpat ke bilik air..


pada hari keempat...pagi tu setiap kumpulan akan present tentang apa yg perlu di buat semasa berjumpa dgn prospek..
time pagi tu aku sahut cabaran aku nk present..aku nekad..aku kata dlm diriku..aku kata
sampy bila nk jd cm ni x present..aku pon bangun..time aku bangun nk present kawan2 aku "oooo dila" nmpk cm diorg terkejut skit aku bangun nk present...
aku ambil masa gak nk present tu..
bila aku start present bla bla bla..part len aku berhnti jap..n taufiq ketua kumpulan aku nk ambil presentation pastu aku kata 2gu jap..
pastu baru dpt ide nk present..
n baru taufiq ambil alih..
bila dh abis present tu encik syafie melihat aku de perubahan skit..
bila aku dh cuba present sekerat jalan sekurang-kurangnyer aku kena
memperbaiki lagi tahap komunikasi aku n cara aku membuat pembentangan...


pada hari kelima x silap aku la kan..encik syafie menyuruh kami membuat latihan tentang cara2 nk ambil malkumat prospek dgn cara pengiraan utk prospek...aku cabar diri aku..aku nk melakukannyer...time latihan tu aku dgn nizam wat latihan depan encik syafie..aku jdi agen n nizam jd prospek..sedg aku wat latihan dia bg komen..n bila dh abis latihan aku dgn
nizam, encik shafie kata "well done"..time tu aku rasa gak gembira..rasa gak keyakinan ade dlm diri waktu tu..alhamdulillah...tp aku bnyk belajar lagi...aku x nk takbur n bangga diri..
lepas mkn tghari kami kena berada di tingkat 12 x silap aku..tingkat 12 tu adalah pejabat etiqa..
pastu encik shafie setiap pelajar duduk mana2 tempat yang de telefon kena wat phonecall dgn prospek yang kami kenal...
aku duduk tempat yg de telefon..pastu encik shafie kata tempat yg aku duduk tu tempat dia..
aku pon kata oooo...
dari 10 org yg aku hubungi 3 org je yg respon...
3 org aku hubungi tu mak n pak sedara aku n pakcik angkasawan..hehe..
yang len tu de yang dpt dihubungi dan de yg x bermint..huhu
emmm kalu time makan sepanjang kat sana pihak sapot makanan utk sarapan pagi hingga mknan petang..tp pihak etiqa gak sapot kami seramai 19 orang daripada 21 orang tidur kat hotel star point dekat jalan masjid jamek...
badan aku naik begitu cepat..yelah asyik makn tanpa exercise langsung..
lepas abis kelas etiqa terus balik hotel n bongkang terus hempap badan ats katil...
sejuk plak tu duk dlm econ..hehe..

pada hari yg terakhir hari yang ke 12... puan suzila panggil puan suzi..dia menerangkn tntg pengsian maklumat prospek yg tertera pada borang tu..aku nk cter skit mengenai cik suzi nie cz nie first time n yg terakhir kami jupa dia semasa kelas terakhir kami..dia nmpk muda cm remaja n umur nmpk cm 25 atau 27..tp ank 2 org..sorg 8 tahun n sorg lagi 5 tahun...
puan suzi memg cntik n lembut orangnya..kami terasa kelainan bila puan suzi ambil cz selalunyer encik syafie akn kata cm nie"boys n girls, listen to me"..bila dia xde time tu..rasa len sgt...mase tu dia pon de kije len..lagi pon sbelum kelas bermula encik shafie dh bagi tau kami yang puan suzi akan menergkn secara detail lagi sperti yg org yg nyatakan di atas td...
lepas dh abis puan suzi membntgknnye..encik sidek, lupa plak nk bgtau sapa dia sebenarnya..dia seorg speaker n dia bnyk pengalamn ttg etiqa n bnyk bg motivate spnjg kami berada di sana..
encik sidek n encik syafie bg kami semua kata2 semngat dan dorongan kepada kami untuk terus berjaya...

haaaa time dgn dekat2 nk balik seremban la kami semua mengambil pluang bergambar beramai2..berposing sakan..setiap pelajar wanita bergambar dgn encik shafie,encik sidek n x melpaskn peluang aku dpt bergambar dgn puan suzi...sebelom kelas berakhir dlm beberapa hari tu kami berjumpa dgn pelakon iklan n ambil peluang bergmbr dgn dia iaitu che bob..

sebenarnya de lagi nk cter sepnjg 12 hari tu..tp tngan nie dh lenguh nk taip..hehe..
insyallah bile de peluang aku nk menulis lagi dlm blog nie..
cayukkk dielaaa...










Benda baru..

| | 0 comments |
gambar nie time raya..oppss..gambar yg dh lepas..hehe..

mula ku perkenalkn diriku...
nama ku nor dalila diyana..just call me diela ke, dayana ke, diyana ke..
panggillah nama pe pon yg penting panggil nama tu biar kena pd orngyer..hehe..
sekarang nie aku baru abis belajar dan sekarang nie praktikel kat seremban selama 6 bulan...
sebelum nie aku bekas pelajar kolej teknologi alpha seremban dua..
mesti yang x penah dgr nama kolej tu kan..cm pelik ke bunyi nyer..huhu..selama aku belajar kat sana 3 tahun bnyk btol kenagan pahit dan manisnyer..
tp aku rasa bnyk pahit..yelahlah kan itu semua lumrah manusia kena hidup dalam dunia realiti...
kena reda..tabah apa jua cabaran yang dihadapi...:p..
aku sbenarnya dh lama nk wat blog nie..time tu xde masa yang sesuai..
bila pk balik rasanya time nia la kot masa yang sesuai aku nl wat blog nie...
sebelom nie aku de wat blog tp jalan2 gak blog aku tu..cz time aku xde idea apa yang aku perlu tulis dalam blog pd waktu tu la..
aku create blog ni just kongsi dengan blogger yang dh berpengalaman n yang pandai dlm penulisan..
aku pon baru nk belajar bagaimana nk penulis yang baik..
harap2 aku dapat belajar dr blogger sekalian..hehe..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...